Culimatch Nieuwe wetgeving voor freelancers

20 april 2015 / door Dennis Out 

Er moet minder papierwerk komen voor zzp'ers, opdrachtgevers en voor de Belastingdienst. En bovendien zekerheid vooraf over hoe de fiscus de arbeidsrelatie tussen zzp'er en opdrachtgever beoordeelt.

Dat is de kern van afspraken die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft gemaakt met werkgevers, zzp-organisaties en vakbonden over de opvolger van de VAR-verklaring.

Wiebes wilde die voor zzp'ers en freelancers noodzakelijke VAR vorig najaar vervangen door een nieuwe Beschikking geen loonheffingen (BGL). Maar hij kreeg op zijn eerste plan zoveel kritiek vanuit de Tweede Kamer en van maatschappelijke organisaties dat hij om de tafel ging met die organisaties om te praten over een alternatief.

Zij kwamen vervolgens met een aanbod ''dat ik niet kon weigeren'', zegt de VVD-staatssecretaris in een toelichting op de brief die hij maandag naar de Kamer stuurt.

In zijn nieuwe voorstel gaat de fiscus werken met voorbeeldovereenkomsten per sector. Er moeten snel zo'n veertig van die sectorale en een paar algemene overeenkomsten op de site van de fiscus komen. Zzp'ers en bedrijven kunnen die gebruiken en invullen. ''Wie zich daarbij aansluit kan van de ene op de andere dag aan het werk.''

Wiebes doelen van de operatie wordt daarmee gehaald. In het verleden was de zzp'er verantwoordelijk als de arbeidsrelatie verder ging dan het freelanceschap. Dan hád de werkgever premies moeten betalen, maar draaide de zzp'er daar voor op.

Nu worden opdrachtgever en zzp'er samen verantwoordelijk. Dat moet ook een preventief effect hebben voor bedrijven die dachten te kunnen sjoemelen. ''De VAR wordt afgeschaft en de BGL komt er niet. We zijn gewoon aan het opruimen'', zegt Wiebes. ''In het verleden 'dwarrelden' er een half miljoen beschikkingen door het land. Dat had nadelen voor zzp'ers en voor opdrachtgevers. Zzp'ers dachten dat alles in orde was, maar dat bleek bij controle soms niet het geval.

Niemand wordt nu nog verrast. En we zijn er ook vanaf dat als er iets fout is, de zzp'er eenzijdig de rekening krijgt. Ik hoop dit met steun van de Kamers per 1 januari te kunnen invoeren.''


Bron: nu.nl
Publicatie datum: 20 april 2015
Lees hier het artikel verder. 

CuliMatch.com is een culinaire marktplaats. Plaats gratis vacatures en opdrachten! Op onze site presenteren meer dan 1370 cateraars, restaurants, freelancers en werkzoekenden zichzelf of hun bedrijf. Culinaire fotografen, thuiskoks, event personeel en verder alle soorten culinaire dienstverleners.
Vind ook jouw culinaire match! Registreer gratis en maak een profiel aan!

Uitgelichte vacatures